Музей Elvorti

Начална / За нас / Музей Елворти
Дом Елворти

Къщата на Елворти е архитектурен паметник от края на 19 век. Точната дата на построяването на къщата не е известна, но е вероятно тази сграда да е построена в края на 19-ти век, по същото време, както сградите на завода.

Говорейки за семейство Елворти, не можем да не се спрем на тяхната частна къща, където се намира музеят на семейство Елворти и завода. След сватбата на Робърт Елворти и Мери Пиърс беш е построена нова, голяма, но изненадващо уютна къща (сега в нея се помещава музеят на историята на завода " Красная звезда"), създадена от архитекта по мотивите на италианския Ренесанс.

Според мемоарите на Н. М. Кларксън Уеб паркетният под в тази къща е бил полиран като стъкло, слугите са се плъзгали по него, обути с четки за триене на пода с мастика. Над стълбите висеше картина със сантиментален сюжет: тя изобразяваше деца, танцуващи в гората. Хилда Маргарет се позовава на величествените мраморни стъпала, водещи директно от главния вход към мецанина, а няколко снимки са оцелели, показващи членове на семейството, гости и слуги в тази къща. Главният вход на имението привлича вниманието, като съчетава традиционния мотив на Елисаветград - веранда от ковано желязо - с чисто английски дизайн на двойни врати. Те имаха голямо стъкло и за защита срещу крадци и разбойници и бяха украсени със специални масивни капаци, всъщност третата врата, която се криеше през деня, маскирайки се под стените на преддверието.

„Къщата на англичанин е неговата крепост“ - тази поговорка изглежда е пренесена на местната почва. Имението е свързано с крепостта с друга украса - прозореца на кулата. Според семейна легенда, сутринта, след закуска, Робърт излиза тук с чаша чай и наблюдава закъснелите работници: той органично не понася неточност. Вероятно легендата е вярна, тъй като къщата е разположена в сърцето на фабричния район, кулата е разположена над входа. Фактът, че една от най-модерните градски къщи в града е построена вътре фабриката във покрайнините,което е ново явление за Елисаветград.

С какво друго беше украсена къщата? Известно е, че в началото на ХХ век. Р. Елворти купи картина на известния украински художник Н. Пимоненко, която изобразява оране (сега тази картина принадлежи на внука на Робърт Пиърс, Майкъл Кларксън Уеб). Според другата семейна легенда, картината е изложена на традиционна пътуваща изложба в Елисаветград, но Р. Елворти отсъства и не вижда експозицията.

Но след като чул за платното, което изобразявало чисто селскостопански сюжет, който бил много приятен за него (освен това, авторът открил по- странен начин за комбинация от реалистична форма и романтично настроение), Робърт Елворти специално отишъл в Полтава, където изложбата беше изложена по това време и си взе картината на Пимоненко.

Според английската традиция къщата имаше камина в голямата трапезария - любимо място за игра на децата през студените зимни вечери.

На първия етаж на къщата живеяха слугите, а на втория - семейство Елворти. По това време нямаше градска система за канализация и водоснабдяване, но къщата имаше своя собствена. Тук са запазени оригиналните камина и паркет, които все още са в добро състояние.

По съветско време тук е имало административни помещения. По-специално, бившата банкетна зала през съветската епоха е служила като директорски кабинет. Сградата е преобразувана в музей през 1994г. Тук можете да видите оригиналната документация за времето на основаването, снимки, отделни предмети от декора, споменатото вече сребърно блюдо. Музеят съхранява и съветската история на завода, тъй като през онези години, тук са произведени 52% от общия обем на сеялките, а оборудването е доставено в 61 страни по света.

През 90-те години семейството на потомците на Р. Елворти покани и спонсорира пътуването на официална делегация от Кировоградска област, която включваше длъжностни лица, предприемачи и университетски преподаватели. Също така, семейство Кларксън Уеб покани кировоградските краеведи Вадим Смототко и Тамара Верескунова да работят с архива и да подберат най-важните документи за копиране; избраните копия са прехвърлени в Кировоград от потомците на Елворти.

Резултатът от тази работа беше публикуването на сборник с документи, озаглавен „Чуждестранни предприемачи в Украйна (според документите на мемориалния архив на Робърт Елворти) / Съставител П. Босой“, публикуван през 1999 г. с решението на Академичния съвет на Института за украинската археография и проучване на източниците М. Грушевски, НАН на Украйна.

Материал от книгата на А. Скороход "История на предприятието Елворти 1874-1922"

5
5
ПЛАНИРАЙТЕ ПОСЕЩЕНИЕТО СИ
photo
ВХОД СВОБОДЕН

Гордеем се с нашата история
и и канем всичките,които искът да
вземът участие в вълнуваща екскурзия
в нашия музей.
Входът е отворен абсолютно безплатно.

photo
ГРАФИК

Делнични дни:
ППонеделник-Петък 08.00-17.00
Обедна почивка: 12.00-13.00
Съб-Нед: Затворено
Почивки: Затворено

photo
ПОСОКА

Музей Елворти
удобно разположен в центъра на града.
Наблизо има удобен паркинг, местни ресторанти и заведения за обществено хранене.

ПРОВЕРЕТЕ КАРТАТА
photo
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

АД "ЕЛВОРТИ"
Адресът:
25006, Украйна, Кропивницки,
ул. Евгений Чикаленко, 1.

ПИШЕТЕ НИ

Чували ли сте за марката Elvorti преди?